16-09-04

Tips om met mensen om te gaan

Hallo Allemaal,
 
Ik schrijf hier wat tips om met mensen met de ziekte van parkinson om te gaan.
 
Als ze willen stappen en ze zijn niet erg goed meer in het stappen, dus schuifelen of bijna vallen. Begeleid hen dan altijd in de mate van het mogelijke, geef ze best een arm want als je de twee handen vastneemt zodat jij achteruit gaat en de patiënt vooruit heb je de neiging om teveel te gaan trekken en dan kunnen de benen wel eens blokkeren.
Ze schuifelen met héél kleine soms bijna onzichtbare pasjes. Volg vooral het ritme van de patiënt, dit is héél belangrijk. Soms helpt ritmisch tellen wel eens om de stappen regelmatiger te krijgen.
Dus bij elke tel zet je een stap. Ook op een rustig ritme. Eens de patiënt het ritme gewend is kan je dat een beetje opdrijven om zo te proberen de snelheid wat te veranderen.
Altijd goed oppassen voor vallen want daar zijn ze héél gevoelig voor.
Als je stapt met de patiënt en  hij is rustig en ontspannen en denkt niet aan zijn ziekte zal hij spontaner beginnen lopen. Dit is niet altijd mogelijk om dat gedaan te krijgen maar het is wel zo.
 
Laat hem bij het aankleden zoveel mogelijk zelf nog doen indien mogelijk. Wees niet te snel behulpzaam om te zeggen kom ik zal het wel doen. Als hij het vraagt is dat geen probleem maar laat het de patiënt eerst zelf proberen. Parkinpatiënten zijn altijd héél traag in hun bewegingen. Heb geduld.
 
Als zijn geest niet zo goed meer is en vergeet al eens iets waar hij het gelegd heeft. Wees dan niet boos en zeg dat je het samen zal zoeken. Meestal weet hij nog wel dat hij het verkeerd heeft gelegd en ze kunnen daardoor erg in de war zijn. Heb daar begrip voor.
 
Ik hoop dat ik jullie zo een beetje heb kunnen helpen. Als je nog vragen hebt, smijt ze op de shoutbox en ik zet het antwoord hier.
 
Groetjes,
 
 
Blinkie
 

21:04 Gepost door blinkie | Permalink | Commentaren (8) |  Facebook |

informatie

Hallo Allemaal,
 
Ik  heb gelezen dat jullie informatie zoeken over de ziekte van Parkinson,
 
ik kan jullie al melden dat er een gezondheidsbeurs door gaat in hangar 15 cockerilkaai 50 antwerpen op 18 en 19/9/2004. Daar zal de vereniging van de mensen met ziekte van Parkinson aanwezig zijn. Daar zijn zeker brochures te verkrijgen.
 
Op volgende website vind U meer informatie over de beurs.
 
http://www.gezondheidsbeurs.com/
 
Ik zal trachten deze avond de antwoorden te geven op de andere vragen die aangekomen zijn via de shoutbox.
 
Groetjes,
 
Blinkie

12:53 Gepost door blinkie | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |